Διακοπές Πάσχα στην Τήνο

Διακοπές Πάσχα στην Τήνο

Διακοπές Πάσχα στην Τήνο

Διακοπές Πάσχα στην Τήνο.

Καθώς αρχίζω να ψάχνω τον ιδανικό προορισμό για τις διακοπές του Πάσχα κάνοντας διάφορες σκέψεις, αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στις επιλογές βουνό ή θάλασσα..εκείνη τη στιγμή διακόπτει τη σκέψη μου η συζήτηση της διπλανής παρέας που ήδη είχε πάρει την απόφαση της: «Φέτος πάμε ξανά για διακοπές Πάσχα στην Τήνο».

Κάθισα σιωπηλά απολαμβάνοντας την κουβέντα, ενώ ταυτόχρονα αφομοίωνα πολύτιμες πληροφορίες… γιατί δεν υπάρχει καλύτερος ξεναγός από εκείνον που έχει ζήσει την ταξιδιωτική εμπειρία ενός τόπου. Δεν ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί και σε μένα η προσμονή να ζήσω ένα μυσταγωγικό Πάσχα στην Τήνο, εκεί όπου η καθολική με την ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση συνυπάρχουν αρμονικά αναμένοντας το Άγιο Φως της Ανάστασης. Θέλοντας λοιπόν και εγώ να απολαύσω τα πρώτα δυνατά σκιρτήματα της άνοιξης στις Κυκλάδες σε συνδυασμό με τη μυρωδιά της θαλασσινής αύρας του Αιγαίου, άρχισα να οργανώνω τις πασχαλινές διακοπές μου στο κυκλαδίτικο νησί της Τήνου ενθουσιασμένη από τα ακούσματα εκείνης της στιγμής.

Μεγάλη εβδομάδα κατά τις διακοπές Πάσχα στην Τήνο

Διακοπές Πάσχα στην Τήνο

Καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας ξεδιπλώνονται τα πασχαλινά ήθη και έθιμα του νησιού τόσο στη Χώρα όσο και στα 40 κατάλευκα παραδοσιακά χωριά της Τήνου. Προσκυνήματα, ψαλμωδίες, θρησκευτικά δρώμενα, τριμπονιές, παραδοσιακά μαγειρέματα, ιδιαίτερα γλυκίσματα, εορταστικά πανηγύρια, αγαπημένα κοινά τραπέζια ορθοδόξων & καθολικών εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες που συρρέουν από κάθε γωνιά της Ελλάδος στο νησί για τις διακοπές του Πάσχα.

Μ.Τρίτη: Οι νοικοκυρές σε όλες τις γειτονιές μεταμορφώνουν τις κουζίνες σε καλλιτεχνικό εργαστήρι δημιουργίας καθώς ετοιμάζουν το παραδοσιακό τηνιακό πασχαλινό γλυκό «τις τσιμπητές». Πρόκειται για γλυκές τυρόπιτες που προσφέρονται στην εκκλησία μετά την Ανάσταση αλλά και στα εορταστικά πασχαλινά τραπέζια. Η κύρια σύσταση τους είναι το ντόπιο ανάλατο τυρί «το πέτρωμα» ενώ το σχήμα τους είναι διακοσμημένο με τέχνη από το «τσίμπημα» της οδοντογλυφίδας δίνοντας τη μορφή λουλουδιών.

Μ.Παρασκευή : Οι στολισμένοι επιτάφιοι με «μαντιές» (βιολέτες) έχουν την τιμητική τους σε όλα τα χωριά και στο πέρασμα τους από τα στενά ραίνονται από τους πιστούς με πολύχρωμα λουλούδια και μύρο. Η μεγάλη πομπή όμως εξελίσσεται στη Χώρα με ιδιαίτερη περίπτωση τον επιτάφιο του Ναού της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας ο οποίος δεν είναι στολισμένος λόγω του μοναδικού και περίτεχνου σκαλίσματος του. Έξι επιτάφιοι με πλήθος κόσμου να ακολουθεί συγκεντρώνονται στην πλατεία της Χώρας και ψάλλονται εν χορώ ύμνοι για το Θείο δράμα. Στο τέλος ο επιτάφιος του Ναού του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται στην παραλία «Σπιτάλια» προς τα Κιόνια και εισέρχεται στη θάλασσα μαζί με τον ιερέα και την ακολουθία με τα εξαπτέρυγα,ενώ καράβια & καΐκια σφυρίζουν ασταμάτητα και τρεις πύρινοι σταυροί διαφαίνονται στην απέναντι βραχονησίδα δημιουργώντας μια κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα. Έτσι τιμάται η μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Μετά τον επιτάφιο, τη νύχτα, οι νέοι του νησιού περιφέρονται στα ξωκλήσια για να ανάψουν όσα περισσότερα καντήλια μπορούν.

Μ. Σάββατο: Στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας πραγματοποιείται η λειτουργία της πρώτης Ανάστασης, όπου ο ιερέας πετά φύλλα λεμονιάς στους πιστούς και εκείνοι προσπαθούν να τα πιάσουν στον αέρα για καλή τύχη και υγεία. Το βράδυ της Ανάστασης ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», μοιράζονται κόκκινα αυγά στον προαύλιο χώρο και ακούγονται οι εκκωφαντικές τριμπονιές.

Την Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Κτικάδος ζουν την χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης, όλοι μαζί ενωμένοι, ορθόδοξοι και καθολικοί, στο τραπέζι της Αγάπης, γιορτάζοντας την ομόνοια και τη συμφιλίωση.

Στο χωριό Υστέρνια την Κυριακή του Θωμά έχουν το έθιμο «ροδάρια» κατά τη διάρκεια του πανηγυριού της Παναγιάς της «Λακκωτιαννής» όπου όλοι ντόπιοι και επισκέπτες μετά τη λειτουργία τρώνε και γλεντούν σε κοινή τράπεζα και ανταλλάσσουν λουλούδια και πασχαλινές ευχές.

Φυσικά από την πασχαλινή εκδρομή στην Τήνο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ήρεμες βόλτες στα πεζοπορικά μονοπάτια, στους περιστεριώνες και στα πανέμορφα ορεινά χωριά της Τήνου καθώς και η γνωριμία με τους φιλόξενους νησιώτες.

Ραντεβού λοιπόν στην Τήνο για τις διακοπές του Πάσχα!!!

Γράψτε ένα Σχόλιο