Τα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου

Τα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου

Τα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου

Τα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου

Η Τήνος είναι έρωτας και ο έρωτας περνά από το στομάχι. Αν δε δοκιμάσεις τις παραδοσιακές γεύσεις της τηνιακής γαστρονονομικής παράδοσης οι διακοπές στη Τήνο δεν είναι ολοκληρωμένες.

Το φαγητό στην Τήνο συνθέτουν αγνά τοπικά προϊόντα μαγειρεμένα με τέχνη και μεράκι είτε στα κοσμικά εστιατόρια της Χώρας είτε στα ταβερνάκια των γραφικών ορεινών και παραθαλάσσιων χωριών του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η Τήνος έχει αναδειχθεί σε γαστρονομικό προορισμό μέσα από την πρωτότυπη πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας Tinos Food Paths, η οποία συνέθεσε τις δυνάμεις των παραγωγών και των επιχειρηματιών εστίασης, ώστε να ενταχθούν τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και οι τοπικές συνταγές στο πλαίσιο των ιδιαίτερων υπηρεσιών που προσφέρουν τα εστιατόρια ,οι ταβέρνες και τα ξενοδοχεία στην Τήνο.

Στην προσπάθεια ανάδειξης της αυθεντικής τηνιακής γαστρονομίας εντάχθηκαν μικρές οικοτεχνίες μεταποίησης τοπικών προϊόντων, αλλαντικών, οινοποιεία, τυροκομεία και άλλες μικροεπιχειρήσεις ντόπιων κρεάτων ή αγροτικών αγαθών καθώς και η μικροζυθοποιία «Νήσος» η οποία παράγει τη γνωστή βιολογική μπύρα της Τήνου.

Τα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου

Τα γαλακτοκομικά είναι τα προϊόντα πρώτης ζήτησης και κυρίως τα τυριά της Τήνου που παράγονται από αγελαδινό γάλα με εκείνα που ξεχωρίζουν, όπως το φρέσκο τυρί με την ονομασία πέτρωμα, το μπαλάκι μακράς ωρίμανσης, το καλαθωτό , την τηνιακή γραβιέρα και το λιγοστής παραγωγής καρίκι, μπλε χρώματος, που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθες αποκτώντας ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστή θέση στα διάφορα τηνιακά πιάτα κατέχει το παραδοσιακό αλλαντικό της Τήνου η λούζα, παρασκευασμένη με συνταγή που χάνεται στους αιώνες από φιλέτα χοιρινού πασπαλισμένα με μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών η οποία ωριμάζει αργά και φυσικά σε ευάερο και ευήλιο περιβάλλον.

Οι αγκινάρες Τήνου πλαισιώνουν πολλά πιάτα σε διάφορες εκδοχές και αποτελούν τη βάση της τηνιακής κουζίνας. Γι αυτό καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις των ορεινών χωριών και έχει καθιερωθεί και η γιορτή της αγκινάρας στην Κώμη της Τήνου κάθε Ιούνιο.

Ιδιαίτερα είναι και τα παραδοσιακά γλυκά της Τήνου,όπως τα τσιμπητά, που περιέχουν φρέσκο ντόπιο τυράκι αλλά και τα γλυκά του κουταλιού και τα ολόλευκα βελούδινα αμυγδαλωτά.

Από τη γευστική περιήγηση δεν θα μπορούσε να λείπει το υπέροχο ροζέ ημίγλυκο κρασί της Τήνου που παράγεται στους ορεινούς αμπελώνες στα όμορφα χωριά της Τήνου, το Φαλατάδο και το Βωλάξ σε συνθήκες έντονης ξηρασίας αλλά και η τοπική βιολογική μπύρα που συνοδεύουν όχι μόνο τη γευστική απόλαυση αλλά τις αναμνήσεις & τις εμπειρίες ενός μοναδικού ταξιδιού στην Τήνο.

Τα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου

Γράψτε ένα Σχόλιο