Τήνος, «η αρχόντισσα» των Κυκλάδων

Τήνος, «η αρχόντισσα» των Κυκλάδων

Τήνος, «η αρχόντισσα» των Κυκλάδων

Τήνος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Τήνος είναι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται πάντα όχι μόνο στο νου αλλά και στην καρδιά μας. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά ορόσημα στην Ελλάδα. Ένας ισχυρός λόγος επίσκεψης λοιπόν είναι το θρησκευτικό συναίσθημα και η προσδοκία να γνωρίσουμε, να προσκυνήσουμε και να αντλήσουμε δύναμη από την Παναγιά της Τήνου. Όλοι το γνωρίζουν ως το νησί της Μεγαλόχαρης. Άλλοι το αποκαλούν «ιερό νησί » των Κυκλάδων.


Η πρώτη εκδρομή στην Τήνο

Η πρώτη εκδρομή στην Τήνο συνήθως είναι σύντομη και έχει προσκυνηματικό χαρακτήρα. Το μόνο που προλαβαίνει κανείς εκτός από το προσκύνημα στο ιερό ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας είναι μια πρώτη γνωριμία με την Χώρα της Τήνου. Και εκεί έρχεται η συνειδητοποίηση ότι μια μέρα είναι λίγη για την πανέμορφη «αρχόντισσα» των Κυκλάδων. Βέβαια η σκέψη αυτή έχει αρχίσει να σε απασχολεί με την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι της Τήνου καθώς αντικρίζεις ψηλά εκτός από τον μεγαλοπρεπή ναό της Παναγιάς σε δεσπόζουσα θέση στο κέντρο της πόλης και το αμφιθεατρικό κέντημα που σχηματίζουν οι επιβλητικοί ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί της Τήνου γύρω από την αγκαλιά της Χώρας.
 Η θετική ενέργεια αμέσως σε κατακλύζει και η επιθυμία να γνωρίσεις καλύτερα αυτόν τον τόπο γίνεται κάτι σαν «απωθημένο». Θέλεις να εξερευνήσεις τα μυστικά του, να εξηγήσεις γιατί σου προκαλεί τόσο δυνατά συναισθήματα αλλά μόνο μια ημερήσια επίσκεψη στην Τήνο δεν αφήνει αυτό το περιθώριο. Και τότε παίρνεις τη μεγάλη απόφαση..σύντομα θα επανέλθω για διακοπές στην Τήνο.


Πολιτισμός, αρχιτεκτονική, ιστορία, φιλοξενία στην Τήνο

Φυσικά δεν είναι μόνο η εικόνα και το συναίσθημα που σε ελκύουν να επισκεφτείς ξανά και ξανά αυτό το κυκλαδίτικο νησί, είναι ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η ανάγλυφη ακτογραμμή αλλά και κυρίως η ζεστασιά και η φιλόξενη διάθεση που δείχνουν οι κάτοικοι της Τήνου σε κάθε ευκαιρία. Για εκείνους ο επισκέπτης δεν είναι τουρίστας είναι φιλοξενούμενος που πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή σχέση αγάπης με το νησί και θα αποτελέσει τον καλό αγγελιοφόρο μιας άριστης υποδοχής και φιλοξενίας. Γι αυτό η μέγιστη προτεραιότητα για τους ντόπιους είναι η ποιοτική διαμονή, η ξενάγηση, η μύηση των επισκεπτών στα ήθη και έθιμα της Τήνου και η ενσωμάτωση τους στα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και τα τοπικά πανηγύρια.

Η τήνος και η τηνιακή κουζίνα


Από τις εμπειρίες μας βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει η γευστική απόλαυση της τοπικής γαστρονομίας της Τήνου η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση αγνών ντόπιων πρώτων υλών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ένταξη περισσότερων ντόπιων προϊόντων στην τηνιακή κουζίνα και η δημιουργική ανάδειξη της γεύσης τους οδήγησε την Τήνο στις πρώτες θέσεις των γαστρονομικών προορισμών του Αιγαίου και της Ελλάδας.
Τι άλλο να θέλει κανείς για να πάρει την απόφαση για ένα καταπληκτικό ταξίδι στην Τήνο όταν έχει ως οικοδέσποινα την «αρχόντισσα» των Κυκλάδων?

Γράψτε ένα Σχόλιο